Friday 28 August 2009

Resipi Roti Canai


Berikut adalah resepi roti canai yg diambil drp myresipi.com. Hasil resipi ni adalah roti canai diatas...sedap dan lembut...uli roti canai ni pun pakai breadmaker...sbb tu kot menjadi roti canainye, cumanye...tak pandai nak tebar dan buat berlapis2... jadi tak la sesedap di kedai..tapi rasa mmg ada...kuah dal pun amik kat myresipi.com gak..leh la search situ kalau nak buat...roti canas diatas ni letak telur, ala2 roti tempek...hehehe..overall disebabkan kelembutan roti canai ni, saya abgi 4 out of 5 stars!

Selamat mencuba

Bahan-bahan ( 12-16 biji )

* 550 gm tepung gandum
* *250 gm air
* *1 egg-50gm
* *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
* *1 tsp garam-6gm
* *1 tsp butter/margerin-15gm
* 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara

1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati

2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.

3. uli hingga jadi doh

4. rehatkan doh selama 10min

5. uli lagi selama 5min

6. **ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)

7. advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr

15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.

8. bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.

2 comments:

kualidapur said...

salam, memang best resepi nie.. saya dh byk kali buat. malam ni nak adun tetiba website myresepi offline lak.. nasib baik ada resepi kat sini.. tq..

kualidapur said...

salam, memang best resepi nie.. saya dh byk kali buat. malam ni nak adun tetiba website myresepi offline lak.. nasib baik ada resepi kat sini.. tq..