Monday, 27 April 2009

Ibrah drp Swine FLu / Selsema babi


Dalam utusan malaysia hari ini...


Dunia makin cemas


PERKETAT PEMERIKSAAN... Petugas lapangan terbang di Mexico City melakukan pemeriksaan ketat terhadap para penumpang bagi mencegah menularnya wabak virus selesema babi. Sehingga semalam, wabak itu telah mengorbankan 81 nyawa. – AFP


Jumlah kematian akibat selesema babi di Mexico semalam, meningkat kepada 81 orang berbanding 68 orang kelmarin. Wabak itu mula menular ke Amerika Syarikat (AS) dengan jumlah mangsa meningkat 10 orang.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran wabak yang dianggap makin mencemaskan itu berpotensi untuk menjadi pusat ‘pandemik’ atau wabak yang akan merebak

di seluruh dunia.


Di Malaysia, orang ramai diminta segera berjumpa doktor jika ada simptom batuk, demam dan sakit badan.

Kementerian Kesihatan menguat kuasa serta-merta empat langkah pencegahan.

Malaysia Airports Holdings Berhad akan memantau penumpang penerbangan dari luar negara termasuk AS mulai hari ini.


---------------------------------------------------------------------------------

Dalam BBC news hari ini...


Warnings as swine virus spreads

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/8020027.stm


BBC reporter on the mood in Mexico City amid empty streets and shops

A top European Union official has warned against travel to areas hit by a outbreak of swine flu, amid growing concern over the spread of the virus.


Experts suspect it has killed more than 100 people in Mexico. Cases have also been found in Canada, the US and on Monday in Spain.


At least five other nations are testing patients for possible swine flu.

World Health Organization experts are meeting later to discuss the global threat posed by the virus.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


So apa sebenarnya Swine flu ni? Meh tengok apa pakcik wikipedia kata :


Swine influenza virus (referred to as SIV) refers to influenza cases that are caused by Orthomyxoviruses endemic to pig populations. SIV strains isolated to date have been classified either as Influenzavirus C or one of the various subtypes of the genus Influenzavirus A.[1]

Swine flu infects people every year and is found typically in people who have been in contact with pigs, although there have been cases of person-to-person transmission.[2]

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mula2 dgr berita ni drp suami tersayang...ingatkan dia main2 je....rupanya2 betul bila baca berita ari ni...

Manusia, oh manusia....dah tuhan kata babi tu najis dan haram di makan malah disentuh atau digunakan...depa argue takde lah dalam daging babi cacing pita dah skrg ni..seme clean! Masalahnya, ilmu kita ni tak sehebat ilmu Tuhan yg menciptakan kita, even tak tercompare pun... nak jugak lawan kata Pencipta...nah tanggunglah...kalau manusia x makan daging babi, takkan lah org nak ternak babi secara berleluasa dan menyebab penyakit2 ni...


Apa yg kita boleh belajar drp kejadian ni?


Semua yg Allah haramkan tu MEMANG TIDAK BAGUS utk manusia...kalau bagus dah sure dah Allah halalkan utk hamba2Nya... jadi semua benda yg haram marilah kita jauhi utk kepentingan kita gak ...antara nya, pakaian yg tak menutup aurat, jauhkan perjudian dan arak, zina, berdua-duaan lelaki dan perempuan bukan mahram, bersengketa sesama kita, rasuah, riba dan lain2 lagi..


Everything happens for a reason

ps: adik saya sedang ada kat canada ni, harap2 dia ok...

5 comments:

sara said...

saya tak berniat untuk menidakkan bahawa babi itu tidak bagus. tapi saya rasa argument saudara/i agak lemah. ini kerana, banyak juga penyakit2 yg datang dari haiwan2 lain. seperti mad cow disease, dan virus influenza. kedua2nya adalah halal utk umat islam makan, tapi masih menjadi punca epidemik suatu masa dulu. oleh itu,secara humble saya rasa argument anda kurang berkesan.

ana muslim said...

i agree its not a strong argument, but it is one of the lessons to be learned.

for other kinds of influenza, other lessons might be derived from it.

but one for sure, anything haram that Allah has commanded on us, is definitely not good for us all..

armouris said...

lagi info tentang swine flu kat sini - FAQ on Swine Flu

Aryati Bakri said...

Sara, memang betul ada penyakit dr haiwan lain. Tapi yang salah manusia juga. Contohnya cow disease ialah sumber makanan dr haiwan. Haiwan kan makan rumput bukan dr sisa2 lain yang diproses, mcm dedak ke?

Sebab semua yang haram ada sebab di sisi Allah.

Babi memang memberi banyak punca penyakit kepada mansusia. Kenapa kita nak makana?

ana muslim said...

agree ngan k yati...betul tu..