Sunday, 7 March 2010

Gejala sosial di Malaysia


Lama sudah tak menulis di sini...hari ni terasa nak menulis sket mengenai gejala sosial di tanahair dan di sekeliling penulis...

First of all, nak bercerita tentang 'shock' yg dialami saya ketika kembali mula bekerja di UIA...saya dah lama tak balik ke UIA, kalau balik pun adalah 2 tahun yg lepas, tapi itu pun a very brief visit... tak sempat nak memerhatikan sekeliling kelalang kampus...

Kali ni, sempatlah saya memerhati dan memerhati student2 di UIA ni...erm...berbeza sekali gaya mereka dgn UIA yg di kenali 5 tahun dahulu...tak dinafikan masih ada golongan2 yg 'normal'..ie yg berpakaian menutup aurat dengan sebaiknya, namun kebanyakannya berpakaian seperti universiti2 umum yg lain...yg paling ketara of course lah pelajar wanita nya... pakaian sendat tu macam trend dan ada juga kumpulan2 yg berpakaian tuudng siti nurhaliza tu, tskk...(ingatkan student melayu kat UK je berpakaian sendat (konon2nya tutup aurat cover semua, tp ketat) rupanya2 di UIA sendiri pun banyak, huhu.... ( I wonder do they know why they are covering the aurah?)

Yg pelajar lelaki nya, tak banyak pun yg mereka perlu tutup, cuma drp gaya setting rambut mrk, boleh nampak yg mrk pun terikut2 dgn budaya barat ini...Satu lagi, 5 thn dahulu, mmg amat jarang lah nampak lelaki, perempuan makan bersama2 satu meja dan bergelak2....tapi kini, cam suasana biasa, tanpa segan silu lagi...

Pelik betul saya lihat...ini baru di UIA, yg sepatutnya melahirkan environment yg islamic dan kondusif utk amal makruf dan nahi mungkar...apatah lagi diluar sana....

Banyak cerita2 di dada2 akhbar tentang kes penderaan kanak2 yg mengakibatkan kematian...pagi tadi semasa driving ke tempat kerja, sempat mendengar radio IKIM berbicara tentang kes lahir anak luar nikah oleh Dr. Harlina...menurutnya kolej2 skrg ni mmg aktif dengan perbuatan maksiat dan zina, dan banyak anak2 luar nikah yg dilahirkan...(mmg tak terkezut kalau dilihat dgn mata kepala sendiri gaya hidup anak2 muda zaman skrg)

Oh ye, semua nya ni tak dibantu langsung oleh siaran tv yg rata2nya menggalakkan hubungan bebas ini...ada satu cerita tu, siap menceritakan anak2 muda pergi clubbing tu adalah perkara biasa dan 'cool'... seakan2 perkara pergaulan bebas ini semacam yg boleh diterima oleh semua genap lapisan masyarakat Malaysia!

Ok, setakat ni cuma bebelan sahaja...apa langkah yg perlu di ambil? Nak tak nak, kene kembali kepada akar umbi juga...pembentukan pemahaman dan aqidah , iman dalam diri anak2 muda zaman skrg ni....Nak tak nak kene kerja kuat lagi... Nak tak nak, kene berdamping dgn mrk2 ini...Tak dinafikan akan ambil masa yg sangat lama...tapi inilah cara yg paling berkesan...tapi mmg susah lah, sbb budak2 tudah besar panjang, mak ayah depa pun x pernah tegur (malah menggalakkan)....camanalah nk dengar nasihat org2 lain ni...

Kalau tak dpt pun nak tegur anak2 muda yg lain tu, kita start ngan family kita dulu...yg terdekat dgn kita...kalau ada kekuatan yg lebih lagi, kita teruskan dgn org2 keliling kita...For me...moga Allah mudahkan utk mendekati student2 disini...cuba buat apa yg patut....

4 comments:

ezan said...

assalamu'alaikum

Setuju sangatt dengan ukhti. Student uia sekarang dah makin kurang adabnya. Takda rang na tegu, macam tu lah jadilah. Tak ramai yang concern pasal tarbiyyah...janji tiap uan gaji masuk..

Lets do something.....

Iman said...

iAllah moga Allah mudahkan akak..
masalah utama itulah, sbb semua dah besar panjang, Islam di mata mereka ialah Islam yg dorang nampak kat rumah.Kadang2 susah jg nak salahkan mereka yg minda dah di set kan begitu, tp iAllah, kita usahakan Allah yg bagi...

ana muslim said...

wsalam wr...

To ezan : InshaAllah, kita fikirkan cara2 yg kita leh bertindak...Dan kita kumpulkan lecturer2 dan staff2 yg sealiran ngan kita..

To Iman : Yeap, inshaAllah kita usaha, moga Allah bg hidayah...

Ahmad Hidayat said...

itu baru kat uia...huhu