Monday, 5 May 2008

Amar Ma'ruf Nahi Mungkar

Assalamualaikum wr wbt,

Sekadar tazkirah buat diri sendiri dan juga sahabat-sahabat sekalian...

Allah s.w.t telah berfirman :

Allah the Most High said: Let there be among you a community who enjoin good and forbid evil; it is they that shall be successful, [3:104]

and:

You are the best community that has ever been brought forth for mankind: you enjoin good and forbid evil, and you believe in God, [3:110]

Those who repent, those who worship, those who praise, those who persevere, those who bow down, those who prostrate, and those who enjoin good and forbid evil, [9:112]

Islam is a beautiful religion where it encompassing everything...not a single aspect of Islam should be neglected...and part of Islam is also amar ma'ruf and nahi mungkar.. Sangat berat sebelah lah kita ni jika kita just amar ma'ruf...ajak sahabat2 buat benda baik tapi ignoring nahi mungkar... which translate to mencegah perkara mungkar...

Tambahan dalam hadith sahih riwayat muslim,

On the authority of Abu Sa'id al-Khudri, radiyallahu 'anhu, who said: I heard the Messenger of Allah, sallallahu 'alayhi wasallam, say:
"When any one of you sees anything that is disapproved (of by Allah), let him change it with his hand. If he is not able to do so, then let him change it with his tongue. And if he is not able to do so, then let him change it with his heart, though that is the weakest (kind of) faith."

Jika ada kemungkaran yang berlaku and kita mendiamkan diri sesama kita...berharap utk ignore the problem...sama lah seolah-olah kita bersubahat sekali...

Just nak share my father's experience...


It was when I was doing my undergrad in Cardiff University and ayah saya masa tu, tengah buat phD adalah penghulu Cardiff, (dia paling berumur ketika tu)... ada sekumpulan undergrad report kepada ayah saya tentang adanya satu kumpulan melayu undergrad yg baru tiba utk buat diploma, jadi culture shock and pergi ke disko minum arak dan sebagainya... selaku orang tua dn juga penghulu disitu, ayah saya dan exco-exconya pun bersyura lah (mesyuarat) nak buat apa..then they decided to approach the students and give nasihah (advice).. Kalau tak silap it took him many meetings with the students until in the end, adik2 tu seme sedar akan kesilapan mereka dan balik ke pangkal jalan...Alhamdulillah, all praise to Allah...

Harapnye kita di Sheffield juga boleh memainkan peranan kita as a society yang invite to good and forbid evil... pahalanya Allah sahaja yang dapat membalas...plus its our responsibility... Postgraduate memantau pergerakan adik2 undergrad and vice versa...

May Allah bless us all and menjauhkan balanya kepada kita semua...ameen..

Wasalam...

2 comments:

Gie said...

wah... really cant wait for the next entry. keep it up. selalu2 lah update blog ilmu ini. tq.

ana muslim said...

inshaAllah, kalau ada kudrat n masa akan di update at least la seminggu sekali.. hehe terima kasih menjadi tetamu setia blog ni..moga bermanfaat :)