Wednesday, 23 May 2007

petunjuk Rasulullah S.A.W

DuA JaLaN........


Allah s.w.t telah menunjukkan dua jalan untuk diilalui seperti firman Allah s.w.t dalam surah al-Balad ayat 10 dan juga petunjuk daripada Rasulullah s.a.w dalam peta minda dibawa....untuk kita sama-sama hayati dan renungi.Oleh itu menjadi satu keperluan untuk kita dok bersama disuasana tarbiyah sambil membaca dan nasihat-menasihat dalam menambahkan iman.

Firman Allah SWT:"Dan Kami telah tunjukkannya dua jalan (jalankebajikan dan jalan kajahatan).

Imam ahmad dalam musnadnya meriwayatkan dari jabir ra,berkata"kami pernah duduk dirumah Rasulullah s.a.w.Maka ia telah membuat garis di atas tangan dengannya begini dan bersabda....."Ini Jalan Allah..."Dan ia membuat dua garis disebelah kanan garis tadi, Dua buah garis lagi disebelah kirinya dan bersabda "..Garis-garis ini adalah garis-garis syaitan.kemudian ia meletakkan tangannya pada garis yg berada ditengah dan membaca ayat.."..Dan bahawa(yg kami perintahkan) ini adalah jalanku yg luru,Maka ikutilah dia dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan(jln lain) kerana jalan-jalan itu mencerai beraikan kamu dari jalanya yg demikian itu dipperintahkan Allah kepadamu agar kamu bertaqwa....(surah al-an am 153)1 comment:

ARISTIONO NUGROHO said...

Jalan lurus untuk menggapai ridha Allah SWT sesungguhnya memiliki substansi yang harus selalu terjaga kualitasnya. Substansi tersebut disebut AIM-A2 (Aqidah, Ibadah, Muamallah, Adab, dan Akhlak). Jaga kualitas AIM-A2 Anda, karena substansi inilah yang membedakan manusia dengan hewan. Tanpa AIM-A2 maka manusia telah menjadi hewan berbentuk manusia. Silahkan klik http://sosiologidakwah.blogspot.com